Slovensky Magyarul
Hibabejelentés: 0850 777 999 (NONSTOP)

Különbözet a fogyasztásban

Társasházak vagy több lakásos ingatlanok esetében a lakóközösség és a szolgáltató közötti elszámolás alapja a bekötési vízmérő (fővízmérő), mely az ingatlan által felhasznált teljes vízmennyiséget méri. A fővízmérő a telek határától általában 1 méteres sávban kiépült fővízmérős aknában kerül elhelyezésre, az ezt követő, telken ill. házon belüli vezetékrendszer a lakóközösség, míg a lakásmellékmérő az adott lakástulajdonos tulajdonában van.


A fő- és mellékvízmérő közötti különbséget az alábbiak okozhatják:
 

- A főmérőt követő hálózaton (lakóközösség tulajdonában lévő vezetékszakaszon) van méretlen fogyasztási hely (pl. kerti csap, közös helyiség, garázs stb.). Ilyen esetben az ezeken a helyeken vételezett víz mennyisége jelentkezik a főmérőn, de egyetlen mellékmérő sem méri.

- A főmérőt követő csővezetéken, de a mellékmérőket megelőző szakaszon szivárgás, csőtörés van. Ebben az esetben is a főmérőn átfolyik a víz, de egyetlen mellékmérő sem méri, így a főmérő számlájában ez a vízmennyiség jelentkezni fog. Figyelem! A csőtöréseknél a víz 90%-a nem jelenik meg a felszínen!

- A vízmérők leolvasása nem azonos időpontban történik.

- A mellékmérők sikertelen leolvasásakor egy becsült mérőállás alapján állapítja meg a Szolgáltató a fogyasztást, ami eltérhet a valóságostól.

- A leolvasott, vagy az ajtóra kiírt, illetve bediktált érték nem felel meg a valóságnak (szándékos vagy véletlen hiba).

- Valamelyik, esetleg több mellékmérő kevesebb, vagy több fogyasztást mér, mint ami valójában átfolyt rajta (szorul, megáll, gyorsul). Ebben az esetben is arról van szó, hogy a főmérőn átfolyt víz mennyisége nem teljes mértékben, vagy egyáltalán nem jelentkezik a mellékmérők összesítésében.

- Előfordulhat, hogy "esetleges műszaki beavatkozások" miatt valamelyik fogyasztónál a mellékmérő nem a valós fogyasztást mutatja. Ebben az esetben a főmérőn átfolyt víz mennyiségéből nem kerül levonásra ezen a mellékmérőn "méretlenül" átfolyt víz, így a főmérőre készült számlában fog megjelenni ez a fogyasztás.

A mellékvízmérők által mért felhasználás közötti különbség adódhat a vízmérők (fő és mellék) mérési pontatlanságából, és a vízmérők különböző indulási érzékenységéből. A mellékmérők függőlegesen történő beépítéssel már nem olyan érzékenyek, lassabban indulnak.

- A fő- és mellékmérők működési elvüket tekintve alapvetően eltérőek.

A felsorolt eltérési okok jelentkezhetnek külön-külön, de együttesen is.