Slovensky Magyarul
Hibabejelentés: 0850 777 999 (NONSTOP)

Komárom

Komárom

A háborús károk felszámolásával, ill. a Szlovák hajógyár megépítésével a város új fejlődési szakaszba lépett. Az 50-es évek elején az I. és II. lakótelep felépítésével igény támadt a vízvezetékhálózat bővítésére, szintúgy a második ("B") fő szennyvízgyűjtő kialakítására, ideiglenes szivattyúteleppel a gázgyárnál és a IX. bástyánál. Az ipari terület, ill. az új lakótelepek felépítése megkövetelte az ún. "B" és "B1" szennyvízgyűjtő meghosszabbításárt ill. az 1965-ős árvíz után a Singellőben az új, ún. "C" szennyvízgyűjtő kialkítását. A sokemeletes épületek/toronyházak építésével szükségessé vált erősítő állomások építése is. A vízkészletek további 6 kúttal bővültek, és a vízműveknél a gázhajtású motorokat villanymotorokra cserélték. A 70-es évek elején (a szivattyúállomás újjáépítése során) üzembe helyezték a 2 x 1.000 m3 paraméterrel rendelkező tározókat. A vízvezeték kiszorítása is 350 mm átlagra emelkedett. A Dunaág felett átívelő csapóhíd megépítése megkövetelte a a vízvezetéknek a Dunaág alatti csőbujtatásba történő elhelyezését.


Közvetlenül az 1965-ös árvíz után megkezdődött a - jelentősen károsodott állapotú - csatornarendszer felszámolása a rakpart közelében található "A" szennyvízgyűjtő menti utcákban. Ez egyben a "B" szennyvízgyűjtő áthelyezésének kezdetét jelentette, ami a kikötő kiépítése után a vasúti sínek alatt víz alá került. Az 1965-ös évben megkezdődött a csatornarendszer általános felújítása. Kezdőlépésként felhúzták a Vág folyó menti gátat, e munkálatoknak köszönhetően védett terület jot létre egy mechanikus szennyvíztisztító felépítésére. Ezen építkezés keretén belül a szennyvíztisztítón kívül két fő szivattyúállomás is megépült, mégpedig a "B" szennyvízgyűjtő végén a Vág szivattyúállomás, ill. az "A" szennyvízgyűjtő végén a Duna szivattyúállomás, ezenkívül az összekötő csatorna a hígított szennyvíz elvezetésére a Duna szivattyúállomásból a szennyvíztisztítóba, a "B" szennyvízgyűjtő meghosszabbítása, ill. a csatornarendszer nem megfelelő állapotban lévő szakaszainak cseréje. Az ezt követő szakaszokban befejezték az egész "A" szennyvízgyűjtő megépítését, leállították a kikötő alatti öreg szennyvízgyűjtőt a Kikötőben lévő szennyvízelvezető szivattyúteleppel együtt. A város jelentős fejlődése a csatornahárendszer további fejlesztését is maga után vonta. Sor került az új, 1.020 mm átmérőjű "SK" és "SVK" kutak, 2 x 6.000 m3 paraméterrel rendelkező Dél tározók létrehozására, melyek 600 mm átmérővel csatlakoznak a vízkészletre, valamint DN 600-800 mm-es új nyomáscsöveket is lefektettek.

A vízforrás kapacitása - 393 liter másodpercenként
Tározás/akumuláció - 12 000 + 2 000 m3
A szivattyúállomás kapacitása - 1 825 liter másodpercenként
Napi kapacitás - 32 000 m3

A vízvezeték hálózat megemelkedett nyomása lehetővé tette a víz szállítását/eljuttatását a házak legfelső emeletére is, így leállították az erősítő állomásokat. Ezzel a víztorony is kiiktatásra került. Az elégséges vízmennyiség azon további falvak vízellátását is lehetővé teszi, akik rácsatlakoztak a Komáromi vízforrásra. A következő községekről van szó: Izsa, Path, ill. Csallóközaranyos. A vezetékes víz árának emelkedése, ill. az ipar jelentős részének leállítása a vízfogyasztás rohamos csökkenését vonta maga után. Az 1988-89 évben nyáron a napi fogyasztás 22 500 m3 volt, jelenleg pedig - a falvak fogyasztásával egyetemben - 12 500 m3. Az alábbiakban felsorolunk néhány műszaki adatot:

A DN 80 - DN 800 vízvezeték hossza - 138,3 km
Csatlakozók száma - 3 963 db
A DN 300 - 2 000 mm csatornarendszer hossza - 90,2 km
Csatlakozók száma - 2 809 db
A szennyvízszivattyú teljesítőképessége - 10 885 m3 naponta
Az esővizes szivattyú teljesítőképessége - 8,4 m3 másodpercenként  

A Szlovák kormány döntése alapján 1997-ben a víz- és csatornázási művek ismét a város tulajdonába került, aztán 1999.1.1.-től a víz- és csatornázási művek kezelője a város tulajdonában lévő társaság lett - először a CIVITAS MPSM, a későbbiekben pedig - 2000 év novemberétől - a KOMVak r.t. Az átvett tárasaság/vagyon állapotát ismervén a város a csatornarendszer felújítása, ill. 2005.1.1.-től a tisztasági, ill. az Európai únió követelményeine megfelelő paraméterekkel rendelkező szennyvízszivattyú kiépítése mellett döntött. Az ISPA program segítségével egy 8,2 mil EUR értékü befektetés valósult meg, miközben az ISPA hozzájárulása 50%-ot tesz ki, a kormány 25%-kal támogatja a tervezetet, a pénzügyi költségek fennmaradó 25%-kát pedig Komárom városa biztosítja. Ennek köszönhetően befejeződött egész Örsújfalu, ill. az öreg Bene területén a csatornahálózat kiépítése, ezenkívül felújult az E.B. Lukáč utca csatornarendszere, leszigetelésre került a "B" szennyvízgyűjtő a Letná utcán valamint kettő retenciós esővíztartálynak a felújítása. Jelenleg a komáromi szennyvíztisztító állomás bővítése van folyamatban egy 5,0 millió EURÓ-s invesztíció keretén belül.